پس از انتشار خبر تجاوز سرهنگ ابراهیم کوچکزای، فرمانده انتظامی چابهار به یک دختر ۱۵ ساله بلوچ و همچنین آغاز اعتراضها به جانباختن مهسا (ژینا) امینی، مردم معترض هشتم مهر در زاهدان تجمع برپا کردند. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در جریان این جمعه که به «جمعه خونین زاهدان» معروف شد، با سلاحهای کشنده به معترضان تیراندازی کردند و بنا به گزارش رسانههای بلوچ از جمله «حالوش» دستکم ۱۰۱ شهروند از جمله ۱۴ کودک کشته شدند؛ آماری که حکایت از یک جنایت تمام عیار دارد.
تعداد کشتهشدگان بمراتب بالاتر از این آمار اولیه است زیرا بسیاری از مجروحان جمعه خونین زاهدان٬ بر اثر عدم رسیدگی جانباختند
تلاشم بر این است تا نام، تصویر و مشخصات تک تک این عزیزان را #علیه_فراموشی در اینجا بیاورم هر چند که از صدها قتل و جنایات دیگر جمهوری اسلامی در بلوچستان خبردار نیستیم...
جانباختگان جمعه خونین زاهدان (۱)
محمداقبال نائبزهی هم تنها ۱۶ سال داشت؛ حتی شناسنامه نداشت(بهش نمیدادند). کودکی نکرد. از سن ۹ سالگی وارد شغل سخت و طاقتفرسای کارگری ساختمان شده بود.
حتی آن روز که برای نماز جمعه رفت پول تاکسی نداشت و حدود دوازده کیلومتر از خانه تا مصلی راه پیاده رفته بود که با گلوله از پشت کشته شد.
بسیاری از جان باختگان جمعه خونین زاهدان کارگر و نان آور خانه بودند.
پیکرِ خونینش بدلیل نگرانی از ربوده شدنش توسط نیروهای امنیتی٬ مدت ۲۴ ساعت در اتاق پذیرایی منزل پدرش نگهداری شد.
امید صفرزهی نوجوان ۱۷ ساله بلوچ یکی دیگر از کشته شدگان جمعه خونین زاهدان٬ فاقد شناسنامه و کارگر بود که در روز جمعه با شلیک مستقیم نیروهای نظامی کشته شد.
امید بدلیل مشکلات مادی نتوانسته بود بیشتر از کلاس هفتم تحصیل را ادامه بدهد. امید زندگی سختی گذرانده بود؛ کارگر سفال کار بود و علیرغم داشتن سن کم، کمکدست پدرش بود.
وی مدارک هویتی نداشت، پدر و مادرش بلوچ بودند ولی پدرش، علیرغم اینکه از طایفه صفرزهی، اهل زاهدان و بلوچ بود، مدارک هویتی نداشت.
«علی عاقلی(نارویی)» ۲۸ ساله، اهل و ساکن زاهدان، فرزند احمد ساعت ده شب، روبروی مسجد مکی از پشت تیر به قلبش اصابت کرد.
عریزالله کبدانی فرزند حبیب الله از کشته شدگان روز جمعه ۸ مهرماه ۱۴۰۱، که در مصلی زاهدان هدف شلیک مستقیم گلوله نیروهای نظامی قرار گرفت و کشته شد.جواد پوشه تنها ۱۳ سال داشت. فاقد شناسنامه آرزوی تحصیل داشت؛ وی از ابتدای ترین امکانات محروم بود، در روز جمعه خونین زاهدان در منطقه شیر آباد با شلیک مستقیم نیروهای سرکوبگر کشته شد.علی عاقلی (نارویی)، جوان ۲۸ ساله اهل زاهدان، در جریان اعتراضات جمعه خونین زاهدان در ۸ مهر ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی کشته شد. فرزاد شه بخش ۲۷ ساله فرزند ابراهیم اهل و ساکن زاهدانمحمد علی گمشادزهی ۱۸ ساله، اهل زاهدان ساکن منطقه بزرگمهر
عبدالمجید ریگی فرزند مهرالله اهل و ساکن زاهدانیاسر شه بخش فرزند تاج محمد اهل و ساکن زاهدان نعمت الله کبدانی اهل و ساکن منطقه بازار مشترک زاهدان حمزه نارویی ۲۷ سالش بود درحالیکه خود را برای درآغوش کشیدن فرزندش آماده میکرد باشلیک مستقیم مامورین نظامی در جمعه خونین ۸مهر زاهدان کشته شد. دخترش ۲ روز بعد(یکشنبه) بدنیا آمد. حمید نارویی، فرزند رشید، در جریان اعتراضات جمعه خونین زاهدان در ۸ مهر ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی کشته شد.
حمید نارویی، فرزند محمدعلی، در جریان اعتراضات جمعه خونین زاهدان در ۸ مهر ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی کشته شد.
متاسفانه عکسی از این دو جاویدنام در صفحات عمومی یافت نشد.
از جاویدنام یونس نارویی که در ۸ مهر ۱۴۰۱ (جمعه خونین) توسط مزدوران جمهوری اسلامی به قتل رسید عکس و اطلاعاتی در دست نیست، نامش رو تکرار کنیمعبدالله نارویی متولد ۱۳۷۱ و فاقد شناسنامه دارای ۵ فرزند که در جمعه خونین ۸ مهر ۱۴۰۱ زاهدان با شلیک مامورین نظامی کشته شد. شیعهسانان، مزارش را هم تخریب کردند. عمران شهبخش فرزند عبدالقیوم در جمعه خونین ۸ مهر ۱۴۰۱ زاهدان با شلیک مامورین نظامی کشته شد.
از جاویدنام یونس نارویی عکس و اطلاعاتی در دست نیست، نامش را بخاطر بسپار برادر لالمحمد آنشینی، کارگر کشته شده در جمعه خونین زاهدان، درباره قتل حکومتی برادرش میگوید: «تیر کلت و کلاشینکوف و اینجور چیزا نبود. یک چیز خیلی بزرگی بود. از اینور خورده بود، از اونور پاره بود. نه دکتری بود اونروز، نه پرستار درست حسابیای بود، نه کسی به کسی رسیدگی میکرد. به چه حقی [برادر من] کشته شده؟ به چه حقی تیر خورده؟ من [برای پیگیری قتل برادرم] توی شورای حل اختلاف بودم. به من گفتند که شما باید ثابت کنی که برادرت کشته شده. انقدر مردم کشته نشده. شما میخواید نظام رو رسوا بکنید!» ویدئوی دردناک از زجه های پدر پیر بلوچ که تنها فرزند و عصای دستش را در جنایت خونین روز جمعه ۸ مهرماه در زاهدان از دست داد. پدر لال محمد پیر واز کار افتاده است و وی سرپرستی پدرش را به عهده داشته است.
جزئیات کشتار معترضان جمعه خونین زاهدان توسط نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران
گفتگوی شیراحمدشیرانی (نارویی) زندانی سیاسی سابق بلوچ و مدیر گروه رسانه ای حقوق بشری حال وش، با تلویزیون صدای فارسی آمریکا VOA حال وش/ فاجعه جمعه خونین اخگری است که پس از گذشت ۳۶۵ روز همچنان در قلب مردم بلوچ سوزان است.